Advies: ‘Stoppen met milieuzones’

Gemeenten moeten stoppen met het invoeren van milieuzones. Dat staat in het advies dat de Raad voor de Leefomgeving dinsdag heeft aangeboden aan minister Schultz van Haegen (I&M).

In plaats van milieuzones is er innovatie van de stadslogistiek nodig om aan- en afvoer van een toenemende stroom goederen goed aan te kunnen.

‘Met de invoering van milieuzones door gemeenten, met Utrecht als recent voorbeeld, gaat dat niet lukken. Gemeenten moeten in plaats daarvan uniforme eisen stellen aan leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid, en de invulling via innovatieve aanbesteding overlaten aan de sector’, aldus de Raad.

In het advies ‘Nederlandse logistiek 2040: designed to last’ stelt de Raad dat economische groei kan worden bevorderd met ander logistiek beleid. Als de logistiek goed inspeelt op nieuwe trends kunnen economische kansen worden verzilverd.’

Een ander advies uit het rapport is om de haven van Rotterdam een regiefunctie te geven in de ontwikkeling van Nederland in een ‘circulaire hub’ voor hergebruik van afvalstoffen. ‘De gunstige logistieke uitgangspositie van Nederland biedt kansen om als hub te fungeren, waar aanvoer, retour, recycling en servicestromen van Europa worden gestroomlijnd.’

Geplaatst in Nieuws, Voorpagina

Plaats een reactie

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Naam *
Email *
Website
Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>