Bedrijfsinformatie kostbaarder dan ooit

Veel (logistieke) organisaties zitten op een kleine goudmijn. Ze hebben jaren aan logistieke informatie in hun systeem zitten maar doen daar niets mee. Toch is daar vaak wel eenvoudig iets mee te doen. Denk eens aan de top 10 lijstjes met kosten per km, per auto of per traject/lane. Denk aan de opbrengsten per opdrachtgever, de beperkingen per locatie, het volume in zendingen in een lane en de hoeveelheid werk per opdracht, de mate van samenlading etcetera. Breng dat eens gestructureerd in kaart en de conclusies worden feitelijk op een presenteerblaadje aangedragen.

Een aantal valkuilen zijn er echter ook:
– Informatie zit niet altijd in dezelfde systemen, en is dus lastiger samen te voegen;
– Informatie heeft een andere notatie: bijvoorbeeld een kenteken BP52XG is iets anders dan een kenteken BP-52-XG, terwijl wij direct het verband zien;
– Niet alle informatie wordt vastgelegd;
– De informatie stemt niet overeen met de daadwerkelijke situatie.

Een foutje in de informatie kan grote gevolgen hebben. Medewerkers vinden een fout en vegen alles van tafel onder het mom ‘dit klopt niet, dus het hele verhaal klopt niet’. Ook naar opdrachtgevers moet u heel sterk in uw schoenen staan voordat u een bewering doet.

Handleiding voor data
De handleiding voor het succesvol maken van uw data is lastig. Een student inhuren is maar een heel beperkte oplossing: zij kennen uw bedrijfsproces meestal niet maar komen met mooie grafieken die zij zelf nauwelijks kunnen uitleggen. Een goede medewerker heeft u elders nodig en heeft vaak de kennis niet om de gegevens te analyseren. En tenslotte moet u zelf voldoende tijd ‘spelen’ met de gegevens om genoeg zekerheid en inzicht te krijgen om de data daadwerkelijk bruikbaar te maken. Dus dat kost tijd en inzet, en wellicht een leercurve.

Uw eigen bedrijfsdata is vaak een pot met goud, alleen zit de deksel vaak redelijk strak op de pot. Aan u de uitdaging om die deksel netjes los te krijgen, en u zult er veel profijt van hebben.

Geplaatst in Nieuws, Voorpagina

Plaats een reactie

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Naam *
Email *
Website
Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>